Integrale Lichaamsmassage

Een integrale lichaamsmassage is een behandeling waar gewerkt wordt op het fysieke, mentale en het energetische deel van het lichaam. Hierbij worden verschillende technieken en visies geïntegreerd tot een massagebehandeling die is afgestemd op de behoefte van de persoon die wordt gemasseerd. De ontspanningsbehoefte kan hierbij het uitgangspunt zijn, maar de massage kan ook een meer therapeutisch karakter hebben waarbij uitgegaan wordt van een specifieke klacht. In beide gevallen worden lichaam en geest weer in balans gebracht, door middel van diepe ontspanning en bewustwording. Om dit te bereiken worden de visies van oude oosterse wijsheden op dit gebied geïntegreerd met de meer eigentijdse westerse massage inzichten.

Vanuit de westerse visie wordt er vooral gewerkt op het fysieke lichaam, dit door middel van knedingen en strijkingen. De doorbloeding van de weefsels wordt hierdoor gestimuleerd, het helpt de afvalstoffen beter af te voeren en het verbetert de spierfunctie en de stofwisseling van de spieren.

De oosterse visie is daarentegen meer gericht op de energiebanen (meridianen) die door ons lichaam lopen. De energiebanen worden beïnvloed met o.a. drukpuntmassage om eventuele blokkades op te heffen met een verbeterde doorstroming tot gevolg. Dit heeft ook effect op emoties en spanningen in het lichaam.

De verschillende technieken die ik integreer in een massagebehandeling staan onder de tab Integrale Lichaamsmassage in de navigatiebalk met een korte beschrijving.