Massage bij kanker

"Massage is heel heilzaam voor mensen met kanker, mits de massagetherapeut getraind is in deze specialisatie. Door training beschikken zij over kennis om een veilige en verantwoorde massage te geven, tegemoetkomend aan de wensen van en volledig afgestemd op de ziekte, klachten en conditie van de cliƫnt."

Gayle MacDonald, grondlegster oncologiemassage (VS)

Ik heb mijn specialisatie gevolgd bij Stichting Voor Jou in Rotterdam. Het mooie aan deze stichting is dat ze niet alleen opleidingen geven op dit gebied, maar ook verschillende activiteiten voor mensen met kanker verzorgen zoals verwendagen. Tijdens de training bij deze stichting heb ik geleerd wat kanker nu eigenlijk is en vooral ook de behandelvormen tegen kanker en de bijwerkingen hiervan. Ik heb mogen ervaren dat een massage mensen met kanker veel kan bieden, in elke fase van de behandeling. Ontspanning door massage is voor iedereen prettig, maar zeker wanneer je te maken krijgt met alle dingen die op je af komen zodra de diagnose is gesteld. Kanker is een ziekte die op elk aspect van je leven inwerkt, alle hulp is dan van harte welkom. Het is een ingrijpende ziekte met behandelingsvormen die zijn sporen nalaat in het lichaam, zowel lichamelijk als geestelijk. Massage biedt geen genezing, maar het kan wel helpen als ondersteuning tijdens de behandeling. Mensen zeggen dat ze weer contact met hun lichaam voelen en dat ze beter slapen, of zich minder misselijk voelen. Klachten als angst en stress kunnen verminderen, het kan de kwaliteit van het leven verbeteren.

Om de behandeling zo optimaal mogelijk te kunnen geven, gekeken naar jouw specifieke situatie, zal ik je voor de afspraak een formulier toesturen met vragen. Mijn verzoek is om deze thuis in alle rust zo volledig mogelijk in te vullen, met alle informatie over de behandeling. Van hieruit zal ik dan kijken op welke manier ik jou kan ondersteunen tijdens dit proces en de periode erna. Ik heb op deze manier de tijd om alle gegevens goed te bestuderen, vanzelfsprekend zal alles vertrouwelijk behandeld worden.

Massage bij kanker: aanraking met aandacht, je mag er even volledig zijn, met alles wat er is.