Voettraining

Voeten trainen, oefeningen voor je voeten, wie doet dat eigenlijk? Als er iets met onze voeten aan de hand is, wordt er vaak eerst naar de schoenen gekeken. Zijn we toe aan nieuwe, weer goede stevige voor de ondersteuning? Moet er toch eens een keer een steunzooltje in? Egenlijk zijn we zo onze voeten aan het verwennen, ze hoeven niets meer te doen, ze worden lui. Als ze dan een keer iets moeten doen, schiet de kramp er gelijk in.

Hierbij geef ik een paar oefeningen voor de voeten, kijk eens hoe het zit met de beweeglijkheid van je voeten. Met 26 botten en 33 gewrichten gelegen in een web van zo'n 120 spieren, banden en zenuwen moet een voet goed kunnen bewegen, dit hebben we tenslotte niet voor niks!

> Tenen buigen en strekken.
> Voeten cirkelen vanuit de enkels, rechtsom en linksom.
> Tenen vier tegen een: til je grote teen op en laat de andere vier tenen staan, laat dan je grote teen staan en til de andere vier tenen op. Probeer hierbij wel de bal van je voet goed op de grond te laten staan!
> The Wave: De tenen één voor één optillen, en weer terugplaatsen, vanaf de grote teen naar de kleine teen en weer terug.
> De volgende oefening is goed om je voetbogen te trainen (ook prima bij hielspoor symptomen): Leg onder je blote voeten een niet al te dikke (hand)doek. Probeer deze nu met je tenen naar je toe te rimpelen. De binnenkant, buitenkant en het het midden van de voet komen hierbij als het goed is omhoog.